RealizacjeRealizacje

Optymalizacja ciśnienia w układzie chłodzenia

Modernizacja układu chłodzenia pozwala osiągnąć ciekawe oszczędności w zakładach, których procesy produkcyjne wymagają chłodu - np. w branży spożywczej. Schładzanie produktów i komór składowych jest ciekawym obszarem analizy energochłonności dla naszych inżynierów.

W przedmiotwym zakładzie branży spozywczej okazało się po analizie, że warto zmodyfikować układ chłodzenia komór składowych w kierunku stopniowego dochodzenia do temperatury docelowej oraz precyzyjnego sterowania temperaturą mrożenia produktu gotowego.

Komory składowe zakładu wymagały temperatury odparowania na poziomie -27°C, natomiast sprężarki chłodu ustawione były na pracę do temperatury odparowania -42°C. Taka praca układu chłodzenie nie jest efektywna.

DBE zaproponowało wprowadzenie kolejnego, pośredniego stopnia schładzania czynnika chłodniczego do temperatury -37°C, dzieki czemu spadnie zuzycie energii elektrycznej przez cały układ sprężarek.

Modernizacja połączona z dłuższym, kontrolowanym przebywaniem produktu w tunelu mroźniczym przyniosła średnioroczne oszczędności na poziomie ok. 800 MWh energii elektrycznej, przy okresie zwrotu inwestycji poniżej 7 lat.

dr inż. Piotr Danielski
wiceprezes, CTO, DB Energy

Specjalista w zakresie efektywności energetycznej z doświadczeniem w wielu branżach, kierownik projektu ponad 100 audytów efektywności energetycznej, autor wielu opracowań i publikacji. Szef zespołu efektywności energetycznej Izby Energetyki Przemysłowej oraz Forum Odbiorców Energii Elektrycznej i Gazu.

Obszar działalnościPracujemy z energią na całym świecie

Realizujemy audyty efektywności energetycznej w średnim i dużym przemyśle, osiągając realne zmniejszenie zużycia energii u klientów. Do tej pory według projektów naszego zespołu przeprowadzono modernizacje o łącznym koszcie ponad 2,4 bln zł, co pozwoliło osiągnąć redukcję zużycia energii o co najmniej 3,9 TWh i oszczędzać rocznie ponad 708 mln zł.

Pracujemy z energią na całym świecie

Referencje